Ben, Deniz Çevikus. 13 yaşındayım. İklim aktivistiyim.
Greta Thunberg’i ilk duyduğumda çok etkilenmiştim. 2018 yılındaydık ve Greta, iklim krizine dikkat çekmek için cuma günleri okula gitmeyerek İsveç parlamentosu önünde pankartıyla eylem yapıyordu. Buna iklim için okul grevi adını vermiş, pankartına da tam bunu yazmıştı.
Sosyal medyada Greta’yı takip etmeye ve iklim krizini araştırmaya başladım. Dünyamızın, insanların, hayvanların üzerindeki etkilerini öğrendikçe mutlaka harekete geçilmesi, Greta’nın eyleminin desteklenmesi gerektiğine inandım. Yoksa dünyamızın ve biz çocukların geleceği tehlikedeydi.
İklim krizi, Greta Thunberg ve Fridays For Future
Greta Thunberg’in eylemleri ve onun çağrısıyla başlayan Fridays For Future kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. İklim aktivistlerinin sesi giderek daha fazla duyulmaya ve dünya çapındaki ilk küresel iklim grevi için duyurular sosyal medya üzerinden yapılmaya başladı. Tarih belli olmuştu: 15 Mart 2019 Cuma. Dünyadaki bütün çocuklar iklim krizine karşı seslerini duyuracaklardı.
15 Mart’taki ilk küresel iklim grevinde, iklim krizinin farkında olan pek çok çocukla birlikte Bebek Parkı’nda buluşarak iklim için okul grevi yaptık. Türkiye’deki Fridays For Future hareketlerinin temeli de o gün atıldı. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında iklim krizine dikkat çekmek için çalışmalar yürütüp eylemler yapan pek çok arkadaşımız var.
İklim aktivisti oldum ve iklim için okul grevi yapmaya başladım
İklim aktivistliğine başladığım 15 Mart 2019’dan sonra her cuma günü iklim için okul grevi yapmaya başladım. O sırada 11 yaşındaydım. En başlarda okul zamanında hep okulumuzun bahçesinde arkadaşlarımla birlikte yaptım grevlerimi. Haziran ayı gelip de yaz tatiline girince sokakta yapmaya ve her defasında farklı insanlara rastlayabilmek için her hafta daha kalabalık yerlere gitmeye başladım. Sokaklar, meydanlar, metro, AVM önleri gibi insanların çok yoğun olduğu yerlere gittim grev yapmak için. 2019 Eylül ayında okulların açılmasından bu yana ise her hafta cuma günü okulu kırıp İstanbul’un farklı bir noktasında iklim için okul grevi yapıyorum. Pandemi başladıktan sonra sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde cuma grevlerimi online olarak sosyal medya üzerinde yapmaya ve çeşitli canlı yayınlara katılarak iklim krizi hakkında insanlarla konuşmaya devam ettim. Sokağa çıkma yasaklarına getirilen düzenlenmeyle birlikte grevlerime yine sokakta ama sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde devam ediyorum. Zaman zaman İstanbul dışında iklim grevi yaptığım da oluyor. Grevlerimle ilgili bilgileri ve fotoğrafları sitemde inceleyebilirsiniz.
Cuma günü yaptığım iklim için okul grevlerinin yanı sıra çeşitli etkinliklere de katılıyor ve insanlara iklim krizini anlatıyorum. Ayrıca okullara, özellikle de ilkokullara giderek öğrencilerin de iklim krizinin farkına varmalarını sağlıyorum. Pandemiden önce yüz yüze olan bu etkinlikler, pandemi döneminde online ortama taşındı ister istemez. Pandemi bittikten sonra kaldığım yerden devam etmeyi ise dört gözle bekliyorum.
İklim için okul grevi yapıyorum, çünkü küresel ısınma sebepli iklim krizini 1,5 derecenin altında tutmak zorundayız ve bunu yapabilmek için 10 yıldan daha az bir süremiz kaldı. Bu küresel sorunun çözümleri ortada; fosil yakıt kullanımını sıfıra indirerek yenilenebilir enerjiye yönelmek, hayvancılığın iklim krizine etkilerini kontrol altına almak, ormansızlaşmayı durdurmak ve olabildiğince ağaçlandırma yapmak… Bunları yapabilmek biz insanların elinde.
Ben, Deniz Çevikus. 13 yaşındayım. İklim aktivistiyim. Dünyamızı ve üzerindeki tüm canlıları çok seviyorum.
Peki ya siz?
İklim krizinin farkında mısınız? İsterseniz anlatabilirim…
Twitter: @CevikusHB
Facebook: @deniz4future
Instagram: @deniz.cevikus