En Çok Okunan Yazılar

İKLİM GREVİ HAFTA 93

İKLİM GREVİ HAFTA 93

RUS AKTİVİST ARSHAK MAKICHYAN VE RUSYA’DA OKUL GREVLERİ

RUS AKTİVİST ARSHAK MAKICHYAN VE RUSYA’DA OKUL GREVLERİ

İKLİM GREVİ HAFTA 20

İKLİM GREVİ HAFTA 20

İKLİM GREVİ HAFTA 21

İKLİM GREVİ HAFTA 21

İKLİM GREVİ HAFTA 22

İKLİM GREVİ HAFTA 22

İKLİM GREVİ HAFTA 23

İKLİM GREVİ HAFTA 23

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
DENİZ ÇEVİKUS

Bir iklim aktivistinin günlüğü

  • Ana Sayfa
  • İklim Krizi Nedir?
  • Yazılar
  • İklim Grevleri
  • Videolar
  • Hakkımda
DENİZ ÇEVİKUS
  • Ana Sayfa
  • İklim Krizi Nedir?
  • Yazılar
  • İklim Grevleri
  • Videolar
  • Hakkımda

İklim Krizi Nedir?

Bir kriz yaşıyoruz. Gerçek ve hepimizin hayatını kökünden etkileyen bir kriz...

İklim krizi nedeniyle biz çocukların, dünyamızın geleceği yok oluyor.

Yıllardır herkesin konuştuğu ama engellemek için gereken önlemlerin bir türlü alınamadığı iklim değişliğine artık iklim krizi diyoruz. Dünya iklim değişikliği nedeniyle geri dönülmesi mümkün olmayan bir noktaya doğru hızla gidiyor. Bu yaşadığımız tam anlamıyla bir kriz. Bu nedenle artık iklim değişikliği değil, iklim krizi diyoruz.

İklim krizinin temel nedeni küresel ısıtma. Günlük hayatımızda farklı amaçlar için kullandığımız fosil yakıtlar, tüketildikten sonra dünya atmosferinin etrafında bir sera gazı katmanı oluşturuyor. Bu katman yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının dünyadan geri sekip uzaya dönmesine engel olarak ısıyı hapsediyor. Bu da küresel ısınma adıyla bilinen ama insan eliyle yaratılmış olduğu için artık “küresel ısıtma” olarak tanımladığımız sonucu doğuruyor. Küresel ısıtma, iklimin dengesini bozarak birçok bölgede yine eskiden iklim değişikliği diye adlandırdığımız, ama artık “iklim krizi” dediğimiz duruma sebep oluyor.

Bunu durdurabilmek içinse sadece 10 senemiz kaldı! Daha fazla değil. Eğer 10 yıl içinde küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutamazsak, küresel yok oluşun artık geri dönüşü olmayacak.

İklim krizi yüzünden şu anda bile on binlerce insan yaşadığı yeri terk edip göç etmek zorunda kalıyor. Her gün birçok canlıya ev sahipliği yapan tonlarca buzul eriyerek hayvanları ölüme mahkum ediyor. Bununla da kalmıyor eriyen buzullar deniz seviyesini yükselterek kıyı kentlerini sular altında bırakıyor. Daha geçtiğimiz haftalarda kutuplarda 21 derecenin görüldüğünü biliyor muydunuz?

Asıl adaletsizlik şu ki, krizin acısını onu asıl yaratan bölgeler çekmiyor, krizde en az etkisi olan gelişmemiş ülkeler çekiyor! Tabii bir de hayvanlar, ki onların krizde hiçbir etkisi yok… Üstelik bu sadece felaketin küçük bir kısmı. Çoğu insan küresel ısıtmayı sadece hava sıcaklıklarının artması olarak bilir. Sadece buzulların erimesinden ibaret sanır. Ama küresel ısıtma normalde o bölgede hiç olmaması gereken soğuklara da sebep oluyor! Her gün dünyanın bir yerlerinde kasırgalara, sellere, orman yangınlarına, soğuk girdaplarına, donlara yol açıyor iklim krizi! Yaz ortasında dolu yağmurları nereden çıktı sanıyorsunuz?

Bu konu çok kapsamlı bir konu ve sürekli yeni bilimsel araştırma sonuçları geliyor. Biz iklim aktivisti çocuklar olarak kendi sosyal medya hesaplarımızdan ve @fridaysforfuture_tr hesabımızdan son bilgileri aktarmaya çalışıyoruz. Bu hesabı ve ayrıca @yokolusisyanı, @sifirgelecek ve @mozaikkuyruklufare hesaplarımızı takip ederseniz konuyla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş olursunuz.

Gezegeni kurtarmak için yapabileceğiniz 5 şey…

🐑 Et ve hayvan ürünü tüketiminizi azaltın.

✈ Uçağa binmekten vazgeçin.

🌱 Bahçenizi yaban haline geri döndürün.

👗 Gereksiz eşya satın almayın, 2. el giysiler alın.

🌍 Fridays For Future’a ve Yokoluş İsyanı / Extinction Rebellion’a katılın!

Ayrıca bizim günlük hayatımızda da değiştirebileceğimiz şeyler var:

1- Plastik poşet kullanmamak.

2- Kahve alırken yanımızda fincan taşıyarak tek kullanımlık plastik bardak kullanımının önüne geçmek.

3- Su matarası taşımak.

4- Plastik pipet yerine metal pipet kullanmak.

5- Mevsim meyve sebzelerini tüketmek.

6- Duş süresini kısa tutarak su tasarrufu sağlamak.

7- Yürünebilecek mesafelere yürüyerek gitmek.

8- Kağıdı tasarruflu kullanmak.

9- Et tüketimini azaltmak.

subscribe image background

İKLİM İÇİN OKUL GREVİ

about-me-image
School Strike for Climate

ETİKETLER

3. Küresel İklim Grevi (3) 350 Türkiye (2) are you aware of the climate crisis (9) Atatürk (3) açık mektup (5) balkon (3) Beşiktaş (7) Beşiktaş Çarşı (4) Bianet (3) Boğaziçi Üniversitesi (3) COP25 (4) COVID-19 (9) Deniz Çevikus (7) dijital grev (3) dijital iklim grevi (4) eylem (2) face the climate emergency (4) farkına var harekete geç (4) fight for 1.5 (5) Fridays For Future Türkiye (6) Greta Thunberg (3) hava kirliliği (3) hedef 1.5 (5) iklim acil durumu (3) iklim aciliyetiyle yüzleş (15) iklim aktivisti (10) iklim aktivistleri (2) iklim grevi (36) iklim için okul grevi (48) iklim krizi (28) iklim krizinin farkında mısınız (16) ilkokul (4) Kadıköy (5) Kazdağları (3) Levent Kurnaz (10) okul (3) orman yangınları (3) pandemi (5) Paris Anlaşması (5) protesto (2) school strike for climate (14) sunum (7) temiz hava haktır (3) withdraw the CAP (3) İklim Haber (7)

YAZI KATEGORİLERİ

  • Haberler (43)
  • İklim Grevleri (74)
  • İklim Krizi (48)
  • Yazılar (4)

EN ÇOK OKUNAN YAZILAR

İKLİM GREVİ HAFTA 46

Deniz Çevikus painted by Jens Malmgren

JENS MALMGREN’İN FIRÇASINDAN

AB’YE AÇIK MEKTUBU İMZALAYIN

İKLİM GREVİ HAFTA 70

İKLİM GREVİ HAFTA 78

HEDEF 1.5

MERHABA

about-me-image
Deniz Çevikus
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Fotoğraf ve yazılar kaynak gösterilerek, bilgilendirme amaçlı içeriklerde kullanılabilir.